Máshol aktív a dadogók agya

2016-10-10 20:51:38-kor,Kutatás kategóriában

A dadogó nők és dadogó férfiak fMRI-vizsgálata is eltérő agyi aktivitási mintázatot mutat.

A dadogás sokak életét megkeserítő beszédhiba. Gyógyítani még nem lehet, oka ismeretlen, azt sem tudni sok gyermekkori dadogás mitől szűnik meg. Csak Amerikában 46 millió ember van, akinek a beszéd gondot jelent. Nem véletlen, hogy az Amerikai Idegtudományi Társaság (Society for Neuroscience) San Diegóban 2010. november 12-17. között megrendezett éves konferenciáján az agy és nyelv kapcsolata volt az egyik kiemelt téma.

Különböző kutatási módszereket alkalmazó kutatók és klinikusok együttes munkája kellett ahhoz, hogy bebizonyuljon, egy nyelv megértése, a beszéd, de egy egyszerű hang megszületése is sokkal bonyolultabb, mint eddig hittük. Funkcionális mágneses rezonancia (fMRI) vizsgálatok képei alapján állapították meg, hogy összehangolt agyi folyamatok, az agy két felét összekapcsoló bonyolult hálózatok dinamikus tevékenységének eredményeként valósulnak meg a különböző nyelvi funkciók, és lett láthatóvá, hogy különbség van a helyesen beszélők és a dadogok agyi aktivitása közt.

Még nem tudni az okát annak, miért más területei aktívak a dadogó emberek agyának akkor, ha olvasnak vagy csak hallgatják mások beszédét. Mivel pedig ez a beszédhiba ötször gyakoribb a férfiak, mint a nők között, a kezelési, gyógyítási eljárás kidolgozásához elengedhetetlenül fontos megfigyelés az is, hogy dadogó nők és dadogó férfiak fMRI-vizsgálata eltérő agyi aktivitási mintázatot mutat.

A kutatások jelen eredményei alapján úgy tűnik, a dadogó emberek károsodott beszédképzése az agyi áramkörök rendellenes kapcsolatainak következménye. Ezt azonban további, kisgyermekeken is elvégzett hasonló vizsgálatok kell bizonyítsák, ezek dönthetik el, hogy a kimutatott rendelleneségek nem az életen át tartó dadogás következményei, hanem valóban a dadogás okai.

Forrás: Népszabadság

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.