Dadogással kapcsolatos könyvek

Lajos Péter: Dadogásról mindenkinek, 2016

Kifejező cím. Lajos Péter könyve valóban hasznos információkkal szolgál dadogóknak, érintett családtagoknak, szakembereknek és a téma iránt érdeklődőknek egyaránt. A könyv borítóján látható képet egy tizenkét éves dadogó fiú készítette, amikor arra kérte a szerző, hogy fesse le a dadogást. Lajos Péter könyve összegezni törekszik a dadogással kapcsolatos elképzeléseket, és egy lehetséges választ keres arra a kérdésre, mi is a dadogás. Olvasmányos, informatív, szakmailag igényes munka.

Mi okozhatja, hogy a gyermek dadog? Melyek azok a tényezők, amelyek súlyosbítják a dadogást? Mivel tudnak a szülők segíteni a dadogó gyermeken? Kiválthat-e az iskolába kerülés dadogást? Ugyanúgy bánjunk-e a dadogó gyermekkel, mint a többiekkel? Vitatkozhatnak vagy veszekedhetnek-e a szülők a dadogó gyermek füle hallatára? Nagyon nehéz meghatározni, mi is a dadogás valójában. A hétköznapi életben ugyanis nincs két egyforma dadogás, és nincs két egyforma dadogó sem. E kérdésekre kínál válaszokat a könyv.

Tovább olvasom »


Vékássy László: A dadogók komplex kezelése - nyolcéves kortól, 2016

Mai ismereteink szerint a dadogás többfokú, többtünetű, többféle változatban megjelenő testi-lelki tünetegyüttes, amelyben a beszéd megváltozása csak egy jegy a jelenségben. Ez a felismerés vetette fel a pszichológiai, a logopédiai és az orvosi ismereteket egyesítő un. komplex módszerek szükségességét.

A szerző komplex módszerében a dadogás nem beszédzavar, hanem a beszédben megmutatkozó magatartás akadályozottsága (a dadogás a beszédmagatartás zavara).

A négy évtized során kialakított módszerrel a dadogás gyógyítható: a személyiség működőképes.

"Az ember nem születik dadogónak, hanem azzá lesz."

Tovább olvasom »


Pozsonyi Ferenc: Csendültem! Riport a dadogásomról, 2013

Pozsonyi Ferenc Csendültem! Riport a dadogásomról című műve felelet Takácsné Csór Marianna Csendülj! Dadogó gyermekek szülőcsoportja című kiadványára. Az igazságügyi logopédiai szakértő hajdani esettanulmánya tizenhárom év elteltével – immáron dadogásából gyógyult veteránként – eleveníti fel a beszédhibájával vívott háború jellegzetes csatáit. Írása nem módszertani gyűjtemény, sokkal inkább krónikája egy korszaknak, melyet akarattal, kitartással, s egy kis szerencsével tudott lezárni.

Hiánypótló alkotás. Nem botránykönyv, nem is bestseller. Önkényes, már-már arcpirítóan őszinte kitárulkozás, melyből felsejlik, hogy a boldognak tartott gyermek- és kamaszkort kezeletlen félelmek és rosszindulatú ármánykodások hatják át. Szerzője a riport, vagyis a felfedező bemutatás eszközéhez nyúl, hogy kínos aprólékossággal, életének hajdani főszereplői segítségével kürtölje szét, hogyan vált szépreményű színészpalántából a dadogás foglyává, majd hogy végezte intellektusa parkolópályán egy középszerű gimnázium falai között, végül hogyan húzta ki magát a mocsárból hajánál fogva öngyógyítással.

Tovább olvasom »
Schmidtné Balás Eszter: Képes könyv a dadogásról és más dolgokról, 2004

Ez a könyv elsősorban a szülőknek és a pedagógusoknak szól, de haszonnal forgathatják a felnőtt érintettek, terapeuták és mindazok, akiket érdekel ez a furcsa, a kommunikációt nagymértékben akadályozó beszédhiba.

A szerző logopédus és csaknem harminc éve foglalkozik dadogó gyermekekkel, felnőttekkel. Írásában közérthető, olvasmányos és mégis szakszerű megfogalmazásban foglalja össze eddigi tapasztalatait mindazok számára, akiket ez a furcsa, szokatlan beszédhiba érdekel, megérint.

A könyv az általános tudnivalók közlésével abban kíván segítséget nyújtani, hogy ezeket a kellemetlen, sokszor kínos érzéseket elkerüljük, vagy legalább tudjunk mit kezdeni velük. Jellemzője, hogy rengeteg esetismertetéssel, szépirodalmi és szakirodalmi idézetekkel, és főleg gyönyörű képekkel teszi sokkal élvezhetőbbé, "fogyaszthatóbbá" a dadogással kapcsolatos ismereteket.

Tovább olvasom »

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.