Sarbó Artur: A felnőtt dadogó kezelése

2016-10-31 07:16:38-kor,Érdekesség kategóriában

Dr. Sarbó Artur 1906-ban megjelent A beszéd című könyve szakirodalmi alapműnek számít. Egy rövid fejezete foglalkozik a felnőttkori dadogással is:

Más megítélés alá esik a felnőtt dadogó. Ennél a pszichikai tünetek játsszák a főszerepet. Ezek többnyire már több sikertelen módszeres gyakorlaton estek át; mindenféle módszer iránt bizalmatlanok és ezen bizalmatlanságuk minden módszeres kezelést meghiúsít. Ezekkel szemben eljárásom a következő: Megvizsgálván őket, kijelentem előttük, hogy hibájuk akaratgyengeségükre vezethető vissza; a módszeres gyakorlatok sikertelenségének is az az oka, hogy mindig bizalmatlanok és türelmetlenek voltak. Azt hitték, hogy oly megszokásról, mely éveken át fejlődött ki bennük, néhány hét vagy hónap alatt leszoktathatóak és mivel ebben csalódtak, bizalmatlanságuk a módszeres eljárások és önmaguk iránt csak fokozódott.

Ezért nem is ajánlom nekik azt, hogy valamely módszeres kezelés alá vessék magukat, hanem azt, hogy gondolják meg, hogy miről van szó. Ugyebár arról, hogy évtizedeken át begyakorolt rendellenes mozgást, dadogó beszédüket szokják le, ehhez önfegyelmező, kitartó munka kell. Bírják magukat egy erős elhatározással arra, hogy nyugodt lelki állapotba jussanak. Ezt el lehet érni, számosan bizonyították már be.

Felhozom előttük Sandow orvos példáját, aki önmaga is keresztülment már mindenféle kezelési sikertelenségeken, végül erős elhatározás alapján minden lehető erővel törekedett, azon nyugodt lelki hangulat (behagliche Stimmung) létrehozására, amelyben a dadogás lehetetlen. Ezt, a nevezett orvos elérte azáltal, hogy minden mozgását lassan vitte keresztül, lassan mozgatta kezét, lábát. Lassan írt, evett, járt stb. Emellett folyton fegyelmezte önmagát, saját magának szuggerálta, hogy nyugodt lesz, nem hagyja magát semmi által sem kihozatni sodrából. Beszédét is ily irányban befolyásolta. Lassan, vontatva, unottan beszélt, nem törődött vele, ha az modorosnak tűnt is fel.

Így sikerült Sandownak magát teljesen kigyógyítania. Kövesse ennek példáját és a siker nem marad el. Gyakorlásul naponta egy, másfél órát olvasson a leírt modorban fennhangon. Emellett űzzön valamelyes edző sportot.

Ingerlékenységének csökkentésére, az első időben valamelyes idegcsillapítót is szedetek az illetővel. Szeszes italt teljesen eltiltok. Felhívom végül figyelmét arra, hogy a kor előrehaladtával dadogás magától is gyógyul, mivel a férfikor nyugodtabb vérmérséklet bír ily gyógyító befolyással. Siettesse e nyugodt hangulat bekövetkezését a fent jelzett előírásokhoz való rendületlen ragaszkodás által.

Forrás: Dr. Sarbó Artur: A beszéd összes vonatkozásaiban különös tekintettel a gyermekkora, Budapest, 1906.

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.