Tanácsok dadogók részére

2016-11-01 08:21:35-kor,Ismeretterjesztés kategóriában

Mit tehetsz, mit kerülj el, mire érdemes figyelni? Egy német önsegítő csoport (BVSS) összeszedet néhány tanácsot iskoláskorú dadogók részére:

Keress társakat!

Keress magadnak segítséget, olyan embereket, akikben megbízol és tudsz velük a dadogásodról beszélni.

Elkezdhetsz egy terápiát. Meglátogathatsz egy fiataloknak szóló szemináriumot. Itt találkozhatsz dadogókkal, akik ugyanazt élik át, hasonló tapasztalataik vannak, mint neked. Beszélgethettek egymással, kicserélhetitek tapasztalataitokat.

Egymástól, illetve együtt sokat tanulhattok!

Többet tudsz, mint hiszed!

A következő mondatot mindenképpen tartsd szem előtt: A dadogásod nem a legfontosabb eleme a személyiségednek! Te nem csupán egy dadogó vagy, hanem egy ember, aki dadog és akinek sok egyéb tulajdonsága, illetve erőssége is van.

A segítőkész felnőttek

A felnőttek imádják a hasonló tanácsokat:

  • Beszélj lassabban!
  • Vegyél először levegőt!
  • Először gondold végig, amit akarsz mondani!

Annak ellenére, hogy ezt a lehető legnagyobb jószándékkal mondják, nem biztos, hogy a kivánt eredményt érik el a folytonos tanácsadásokkal. Ne hagyd, hogy előírják, hogyan beszéljél! Neked magadnak kell megtalálnod, hogy hogyan jössz ki legkönnyebben egy-egy elakadásból.

Ha valaki nem veszi fel a tekintetkontaktust, vagy a szavadba vág és nem ad elég időt a beszédhez, mondd el neki, hogy ez nem jó segítség számodra.

Iskola! Tanár!

A legtöbben, akik dadognak, azoknak az iskola a legrosszabb. Sokan az iskolai időt hallgatással töltik el. Te tudod a választ egy kérdésre, és nem bízol magadban, hogy jelentkezz. Ismerős ez neked? Ez a kezedben van. Beszélj a tanáraiddal a dadogásodról, magyarázd el nekik a szituációt.

Gondolkozz előtte például ezeken a kérdéseken:

  • Jobbnak találod-e, ha magad jelentkezel, vagy inkább szólítsanak fel?
  • Segít-e neked, ha a tanár nem a sorrend szerint szólít fel téged?
  • Talán több időt kaphatsz a kérdéseidre?
  • Kiveszi-e a szót a szádból?

Sok lehetőség van, amit az oktatásban meg lehet valósítani. Beszéld meg a tanároddal, hogy tudod legjobban a tudásodat a felszínre hozni. A tanárok is tudnak még tanulni! Néha csak bizonytalanok. Mondd a tanáraidnak, hogy a dadogásról tud informálódni. Vannak még más tanártovábbképző anyagok a dadogás témájában.

Talán mérges vagy az iskolatártsaidra?

Valakit, aki más, könnyű kigúnyolni. Kezdve a szemüveges kígyótól, hájas tramplitól, a stréberig vagy jelen esetben a dadogósig. Ne hagyd magad nekik megfelelni! Ez nem könnyű, de meg kell próbálnod!

“Igen, dadogok, és akkor mesélj nekem a te problémádról. Beszéljünk arról is."

Mondd el nekiki, mi az a dadogás! Aki többet tud róla, könnyebben tudja elfogadni és nem fog többé olyan bután reagálni.

Pályaválasztás

Nem minden dadogó lesz popénekes, mint Scatmen John, vagy színész, mint Bruce Willis, Marylin Monroe, Gottfried John (007-gonosztevő), vagy politikus, mint Winston Churchill. Vannak dadogó fiatalok részére javasolt szakmák, amelyekben feltehetőleg kevesebbet kell beszélni: könyvtáros, laboráns, technikus, számítástechnikai szakember.

De nincs olyan munka, ahol ne kellene beszélni!

A pályát ne a dadogásodtól függően válaszd. Sokkal fontosabbak a képességeid, és az érdeklődésed. Te saját magad szakértője vagy. Ne hagyd magadnak előírni, hogy melyikbe vágsz bele! Saját magadnak kell kitalálnod, hogy melyik szakma számodra a legjobb!

Dadogás a te problémád?

Más fiataloknak is vannak problémái. Például a diszkóban valakit leszólítani, egyedül utazni, egy új társaságba menni. A te dadogásodhoz hasonló problémák.

Elrejtőzhetsz a dadogás mögé, és egész életedben ettől szenvedhetsz. Vagy, tekintheted a dadogást úgy, mint egy kihívást, ahogy Scatman John is tette.

Forrás: Bundesvereinigung Stotterer-Selbsthilfe e.V. (BVSS)

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.