Honnan ered a dadogás?

2016-11-20 20:25:45-kor,Kutatás kategóriában

Semmilyen bizonyíték nem támasztja alá a feltételezést, miszerint a dadogást érzelmi trauma okozná- állítja az Amerikai Dadogás Alapítvány, egyetértésben a Nemzeti Dadogás Szövetségével, miszerint a beszédhiba hátterében nem emocionális, vagy idegi alapú rendellenesség áll.

A szervezetek szakértői egyetértenek abban, hogy a dadogás elsősorban örökletes és nem befolyásolja a családi környezet. Peter Wolson pszichoanalitikus szakember szerint a dadogás nem kizárólag biológiai eredetű, sokszor igenis családi probléma miatt alakul ki az a belső konfliktus, ami később a beszédhibához vezet. Példa lehet erre a Király beszéde című filmben látható VI. György, akinek apját a film készítői zsarnokoskodó, elnyomó személyiségnek ábrázolták, aki a leendő királyt folyamatos megfélemlítésben tartotta. Ennek következményeképpen alakult ki beszédzavara is, ami miatt nem tudta verbálisan kifejezni érzelmeit, többek között a haragját sem. Wolson állítása szerint, amikor a filmben eljön az a pillanat, hogy dadogás nélkül elmondja beszédét, azt jelképezi, hogy túljutott az apja által okozott lelki sebeken.

Hogyan győzhető le a multbéli sérelem?

A király beszédében beszédterapeuta is kezelte az uralkodót, akinél csak akkor ért el átütő sikert, amikor felszínre hozta a benne elnyomott agressziót és feloldotta gátlásait azzal, hogy hangosan kiabált trágár szavakat. Így lassan ráébredt, hogy neki is vannak önálló gondolatai, érzései, és hogy ezeket ki is fejezheti. Számos kutatás támasztja tehát alá, hogy bár a dadogás biológiai hajlam következtében alakul ki, a családi, baráti környezet nagyban befolyásolja.

Forrás: The Huffington Post, Semmelweis Figyelő

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.