Schmidtné Balás Eszter: Képes könyv a dadogásról és más dolgokról

2016-11-07 18:29:03-kor,Könyvajánló kategóriában

Ez a könyv elsősorban a szülőknek és a pedagógusoknak szól, de haszonnal forgathatják a felnőtt érintettek, terapeuták és mindazok, akiket érdekel ez a furcsa, a kommunikációt nagymértékben akadályozó beszédhiba.

A szerző logopédus és csaknem harminc éve foglalkozik dadogó gyermekekkel, felnőttekkel. Írásában közérthető, olvasmányos és mégis szakszerű megfogalmazásban foglalja össze eddigi tapasztalatait mindazok számára, akiket ez a furcsa, szokatlan beszédhiba érdekel, megérint.

A könyv az általános tudnivalók közlésével abban kíván segítséget nyújtani, hogy ezeket a kellemetlen, sokszor kínos érzéseket elkerüljük, vagy legalább tudjunk mit kezdeni velük. Jellemzője, hogy rengeteg esetismertetéssel, szépirodalmi és szakirodalmi idézetekkel, és főleg gyönyörű képekkel teszi sokkal élvezhetőbbé, "fogyaszthatóbbá" a dadogással kapcsolatos ismereteket.

A könyv hat fejezetből, valamint irodalom-jegyzékből áll.

Az 1. fejezet a gyermek bemutatásával foglalkozik. Röviden összefoglalja a dadogóval és a dadogással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Tájékoztatja a szülőt a szakember felkeresésének ajánlott időpontjáról, valamint a dadogás megjelenésekor szükséges teendőkről. Ismerteti a Komplex Művészeti Terápiát.

A 2. fejezet főszereplője a család. A család funkcióváltásának rövid áttekintése után egyenként foglalkozik a család tagjaival, majd a szülőkkel folytatott beszélgetések tapasztalataival.

A 3. fejezet a terapeutákról, a terapeutáknak szól. Felsorolja a terapeuta személyiségének jellemzőit, megfogalmazza a velük szemben támasztható követelményeket. Az olvasó bepillantást nyer a terápia néha titokzatosnak tűnő, a nyilvánosság elől rejtett folyamataiba.

A 4. fejezetben a pedagógusok kerülnek előtérbe, azok a személyek, akikkel a gyermekek napjuk legnagyobb részét töltik, és akiknek személyes hatása rendkívül erős befolyást gyakorol további életükre, beilleszkedésükre.

Az 5. fejezet témája a társadalom. A dadogók általánosan tapasztalható negatív társadalmi megítélése, a gyakori előítéletek és az intolerancia bemutatása után a kiút keresésének, megtalálásának módozatait ismerteti egy eset elemzése kapcsán, majd felvillantja három közismert dadogó életpályáját.

A 6. fejezet, a függelék, közérdekű tudnivalókat tartalmaz. Felsorolja a Magyarországon működő, a beszédhibások terápiájával foglalkozó intézményeket (névvel, címmel), ismerteti a beszédhibásokat érintő törvényeket és rendelkezéseket. Bemutatja az Alapítvány a Dadogókért civil szervezetet és a Seneca Beszéd Stúdiót.

A 7. fejezet az ajánlott és a felhasznált irodalom listája.

Kapcsolódó linkek:
Kiadó: Seneca Közhasznú Alapítvány a Dadogókért
Szerző: Balás Eszter

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.